Diş sağlığı ve dil temizliği ağız hijyeni açısından son derece önemlidir. Hepimiz nefesimizi ve ağzımızın genel sağlığını önemseriz. Bu sebeple dişlerimizi fırçalayarak ağzımızı da düzenli olarak temizlemeliyiz. Bazı insanlar bunu her yemekten sonra, bazıları ise günde iki kez yapar. Diş fırçalama işlemi sonrası diş ipi kullanımı ağız hijyeni açısından önemli bir temizlik sürecidir. Bununla birlikte bilinmesi gereken bir diğer husus, dil bölgesinde bulunan bakterilerin dişlerde bulunanlardan çok daha fazla olduğudur. Birçok insan, dil temizliğini görmezden gelmektedir ancak dil temizliği de diş temizliği kadar gereklidir. Eray Şahinsev Diş Polikliniği olarak bu yazımızda dil temizliği hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Dil Temizliğinin Faydaları    

Dil temizliğinin, tespit edilen birçok faydası vardır. Bu faydalar aşağıdaki gibidir:

Yukarıda belirtildiği gibi dil temizliğinin birçok faydası bulunmaktadır. Dişlerinizi ve dilinizi düzgün bir şekilde temizleyemediğiniz zaman bazı komplikasyonlarla karşılaşma riskiniz mevcuttur. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  1. Diş Eti İltihabı

Dilinizde biriken bakteri dişlerinize yayılır. Diş etlerinizin kırmızı ve iltihaplı hale gelmesi, diş eti iltihabı olarak bilinen bir durumdur. Bu durum tedavi edilmediğinde, iltihap artabilir ve periodontal hastalıklar oluşabilir. Periodontal hastalıkta diş etleri, dişlerden uzaklaşır ve orada oluşan boşluk enfekte olur. Daha sonrasında ise diş kaybı görülebilir. Periodontal hastalık bir iltihaplanmaya neden olduğunda ve iltihap kronikleştiğinde kalp krizi, felç ve düşük yapma riski de artırabilir.

  1. Papilla Enfeksiyonu

Dilinizi temizlemediğinizde ortaya çıkabilecek bir diğer sorun ise dil renginizin değişmeye başlamasıdır. Kahve gibi içecek veya yiyecek parçacıkları biriktiğinde dildeki papilla lekelenir. Dil temizliği sağlanmadığında bakteriler dilin görünümünü etkileyerek biraz karanlık ve tüylü görünmesine sebep olur.

Dil Temizliğimi Nasıl ve Ne Zaman Yapmalıyım?      

Dili temizliği, nazik ama sıkı bir şekilde yapılmalıdır. Daha sonra dilinizin üzerindeki bakteri ya da kokuyu gidermek için artıkları yıkadığınızdan emin olun. Yiyecek ve bakteri kalıntılarının çoğu dilin arkasında bulunur. Bu nedenle o bölgelere birden fazla uygulama yapmanız gerekir.

Ağız temizliğiniz için gargara ile durulayın. Bu sayede dilinizde ve ağzınızda kalan tüm bakterileri etkisiz hale getirebilirsiniz. Dil temizliği nasıl yapılır ile ilgili ipuçlarından faydalanmanız, uygun bir ağız hijyenini korumanıza yardımcı olur.

Dil temizlemenin en iyi yöntemlerinden biri de diş hekiminize başvurmanızdır. Diş hekiminiz dil temizliğinde dikkat edilmesi gerekenleri size anlatacaktır. Ayrıca diş ve dil temizliğiniz için diş taşı temizliği de önemlidir. Bu konuda hekiminizden randevu alabilirsiniz.

Eray Şahinsev Diş Polikliniği olarak bu yazımızda, dil temizliği hakkında merak edilenleri ele aldık. Estetik ve Dijital Diş Hekimliği alanında uzman hekimlerimiz ile sizlere hizmet vermek en temel amacımızdır. Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ya da web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir