ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ NEDİR?
Günümüzde diş hekimlerine diş hastalıklarının dışında, estetik durumlar için de başvurulmaktadır. İnsanlar dişlerinin; güzel, beyaz ve düzgün olması için pek çok yöntem kullanmaktadır.[1] Estetik diş hekimleri, bu yöntemlerin tıbbi açıdan uygun olanlarını uygulamaktadır. Estetik diş hekimleri, çeşitli yöntemler ve müdahaleler ile insanların dişlerinin çok daha düzgün ve güzel görünmesine olanak sağlamaktadır. Bu müdahalelerin steril ortamlarda, sağlığa uygun yapılması çok önemlidir. Estetik diş hekimleri, diş üzerinde, diş etinde ve çene yapısındaki özellikleri inceleyerek yüz yapısına orantılı dişler tasarlamaktadır.
Estetik diş hekimleri;
- Dişler arası renk, şekil ve pozisyon farklılıklarıyla,
- Diş etlerinin görünüş açısından bozukluklarıyla,
- Diş, diş etleri, dudak, çene ve yüz uyumuyla,
- Dişler arasında boşluklarla,
- Kırık dişlerle,
- Eski, kötü görünümlü dolgularla ilgilenirler.
ESTETİK DOLGU UYGULAMALARI NEDİR?
Günümüzde uygulanan diş tedavilerinin hem görsel hem fonksiyonel olarak tatmin edici olması önemlidir. Bu nedenle asıl hedef, yapılan dolguların doğal diş formunda olması, dolgu sınırlarının belli olmaması, kişinin dolguyu kendi dişinden ayırt edememesi asıl hedeftir. Estetik dolgu malzemesi kompozittir. Şekil verilebilme özelliğinde olup halojen ışıkla sertleştirilir ve dişe kimyasal olarak bağlanabilir.
NASIL UYGULANIR?
Diş kliniğine gelen hastanın dişlerinin incelenmesi için ilk olarak röntgeni çekilmektedir. Bu dişlere estetik uygulamalarından önce gerekli tedavileri yapılmaktadır. Ardından estetik uygulamaların sonucunda dişlerin ve gülüşün nasıl bir hal alacağını hastaya göstermek için dijital gülüş tasarımı yapılmaktadır. Gülüş tasarımını gören hasta, istediği değişiklikleri yapma hakkına sahiptir. Diş estetiği uygulamalarında dişin yapısına bağlı olarak çeşitli tedaviler uygulanmaktadır. Dişleri sarı olan kişilere diş beyazlatma uygulamaları yapılmakta, dişleri aralıklı, düzgün durmayan ya da çapraşık olan kişilere ise kaplama yapılmaktadır. Tüm aşamalar uzman diş hekimi ile planlanmaktadır.
Estetik diş hekimliğinde uygulanan tedavi yöntemleri;
- Estetik dolgu uygulamaları
- Porselen laminalar yani yaprak kaplamaları
- Metalsiz kaplamalar yani zirkonyum empress uygulaması
- Diş eti estetiği uygulaması
- Gülüş tasarımı uygulaması
Gülüş Tasarımı
Kişisel beklentiler göz önüne alınarak fonksiyon, estetik ile doğallığın uyumuyla en güzel gülüş planlamasının ve gerçekleştirilmesidir. Genellikle diş beyazlatma, porselen laminalar, diş eti boyutlandırma ya da implant gibi bir ya da bir kaç uygulama bir arada yapılabilmektedir.
Diş Eti Şekillendirme
Gülündüğü zaman diş etinin çok görünmesi ya da dişlerin kısa görünmesinden rahatsızlık duyulduğunda diş eti şekillendirilmesi yapılabilir. “Gummy smile” adı verilen bu uygulama ile çok kısa sürede, kalıcı şekilde diş eti şekillendirilmesi gerçekleştirilebilir.
Diş Beyazlatma (Bleaching)
Dünyada en fazla talep gören uygulamalar içerisinde diş beyazlatma uygulaması yer almaktadır. Diş beyazlatma uygulaması estetik bir operasyondur, kolay ve başarılı bir şekilde uygulanabilir.
PORSELEN LAMİNALAR NEDİR?
Dişler kesilmeden, sadece ön yüzlerinin 0.3-0.7 mm inceltilerek sağlam diş dokusunun en az kaybedildiği yöntemdir. Bu inceltilen alana porselen diş laminalarının yapıştırılma işlemidir.
Porselen laminalar;
- Gülme sırasında üst dişleri hiç gözükmeyecek kadar kısa olan kişilerde,
- Diş beyazlatma ile tedavi edilemeyen antibiyotik ve aşırı flor kullanımına bağlı olarak oluşan renklenmelerde,
- Ön dişlerinde kırık olan kişilerde,
- Dişlerinin arasında boşluklar olan kişilerde (diestama kapama)
- Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak)
- Yapısal formu ve şekli kötü olan dişlerde kullanılabilir.
ZİRKONYUM DİŞLER NEDİR?
Klasik porselen köprü ve protezlerin alt yapısı olan gri metalin yerine kullanılan beyaz bir alaşımdır. Zirkonyum porselenlerde metal destekli seramiklere göre daha estetik sonuçlar elde etmek mümkündür. Metal destekli protezlerde dişin boyun bölgesinde görülen, diş etinde morumsu renklenme asla oluşmaz. Işık geçirgenlik özelliği sayesinde doğal dişlerin görüntüsü tam olarak yakalanır. Alerjik değildir. Metal destekli protezlere göre genel vücut sağlığı açısından daha avantajlıdır. Ağızda tat alma duyusunda bozukluğa, diş eti problemlerine ve ağız kokusuna neden olmayan, sağlıklı materyallerdir.
Zikonyum dişler;
- Aşırı madde kaybı olan dişlerde,
- Diş eksikliklerinde köprü yapımında,
- Ön bölgedeki estetik yenilemelerde,
- Metal alerjisi olan hastalarda,
- İmplant üstü tedavilerde kullanılabilir.
PORSELEN LAMİNALARIN AVANTAJLARI
- Diş yüzeyinde çok az veya hiç bir aşındırma gerektirmeden diş yüzeyine uygulanır.
- Çay, kahve ve sigara gibi dış etkenler ile renk değiştirmezler.
- Renk seçenekleri mevcuttur.
- Dişlerdeki kırık, çatlak, büyük dolgular ve renklenmeler rahatlıkla tedavi edilebilir.
- Porselen bir uygulama yapıldığı anlaşılamayacak kadar doğal görünümlüdürler.
- Aşınmalara karşı çok dirençlidir. Dişi korurlar ve çürük gelişmesine engel olur.
ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİNİN AVANTAJLARI
Estetik diş hekimliğinin avantajları arasında güzel ve sağlıklı görünen beyaz dişlere sahip olmak yer almaktadır. Beyaz ve düzgün dişlere sahip olan kişilerin özgüvenleri artmaktadır. Bu özgüven artışı bireylerin, sosyal hayatlarında daha rahat konuşabilmelerini, gülümsemelerini ve daha mutlu olabilmelerini sağlamaktadır.
ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ TEDAVİ SONRASI
Estetik diş uygulamalarının ardından kişilerin bir süre sıcak, soğuk yiyecek ve içecekler tüketmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde hastaların yeni yapılan dişleri zarar görebilmektedir. Bunun dışında, beyazlatma ve kaplama uygulamalarından sonra, çay, kahve, meyve suyu, kırmızı şarap ve sigara gibi renk veren ürünlerin de tüketilmemesi gerekmektedir. Son olarak, estetik diş hekimi tarafından verilen ilaçların kullanılması ve verilen talimatların uygulanması tedavi sürecinin hızlı bir şekilde tamamlanmasına olanak sağlayacaktır.