PERİODONTAL NEDİR?
Periodontal hastalık, dişler ve onları çevreleyen dokuların tümünün ya da bir bölümünün etkilenmesiyle ortaya çıkmaktadır. Hassas, şişmiş, kırmızı, kanayan dişetleri ve buna eşlik eden diş duyarlılığı, dişlerde sallantı ile ağız kokusu periodontal hastalığın habercisi olabilir. Bu ciddi enfeksiyon tedavi edilmediğinde, diş kayıplarına neden olabilir.
Dişleri saran yumuşak dokuda -yani dişeti dokusunda- meydana gelen hastalıkların incelenmesi, teşhis edilmesi ve aynı zamanda çözüme kavuşturulmalarını sağlayan uygulama alanıdır. Dişeti sorunlarının her biri dikkate alınması gereken ciddi sorunlardır. Bu sorunlar dikkate alınmazsa ilerleyen süreçte daha olumsuz sonuçlar doğurabilir. Periodontal tedaviler, dünya çapında en yüksek uygulama oranına sahip diş hekimliği tedavilerinden biridir.
NASIL UYGULANIR?
Dişeti tedavisi, dişetlerinde yaşanan sorunların çözülebilmesine yönelik gerçekleştirilen tedaviler bütünü olarak tanımlanabilir. Dişeti hastalıklarının her biri farklı sebeplerden olabileceği için tedavinin gerçekleştirilmesinde de farklı uygulama yöntemleri kullanılır.
Periodontal tedaviler, kapsamlı olarak düşünülmeli ve dişeti sağlığını baştan sona etkileyen özellikleriyle değerlendirilmelidir. Periodontal tedavi yöntemlerinin genel özelliği enfeksiyonu ortadan kaldırılmaya yönelik uygulama yapılmasıdır. Ancak ilaç ve gargara tedavisinin yetersiz kalması durumunda, cerrahi tedavi de lokal anestezi altında gerçekleştirilir.
Kök Yüzeyi Düzleştirilmesi: Küretraj adıyla bilinen kök yüzeyi düzleştirilmesi, kök yüzeyine tutunmuş olan eklentilerin özel küretler yardımıyla kazınması yöntemidir.
Gingivektomi ve Gingivoplasti: Dişeti büyümeleri görülmesi durumunda, dişetlerinin normal boyutlarına dönmesini sağlar.
Flep Operasyonu: Periodontal ceplerin küretaj ve kök yüzeyi düzleştirilmesiyle sığ hale getirilememesi durumunda cerrahi olarak cebi oluşturan dişeti çıkartılması yöntemidir.
Kron Boyu Uzatma: Dişlerin boylarının uzatılması uygulamasıdır.
Doku Greftleri: Yumuşak ve sert doku greftleri olarak birbirlerinden ayrılırlar. Dişeti çekilmelerine bağlı olarak kök yüzeyinin ortaya çıkması durumunda, kapatma işlemi için uygulanır.
PERİODONTAL TEDAVİLERİN AVANTAJLARI
Periodontal tedaviler birçok yönden avantaj sağlamaktadır.
- Dişeti sağlığını korumada etkilidir.
- Dişeti hastalıklarının ortadan kaldırılmasını sağlar.
- Ağız içi görünümünde yaşanan bozulmaları düzenler.
- Dişlerde fonksiyon kayıplarının yaşanmamasını sağlar.
- Doğal dişeti yapısını korur.
- Dişetlerinin uzun vadeli olarak sorun çıkarması gibi durumlar için engelleyicidir.
- Çocuklarda periyodik olarak denetimler sayesinde dişetleri koruma altında olur.
PERİODONTAL TEDAVİ SONRASI
Tedavi sonrasında herhangi bir sorun yaşamadan dişetleri sağlıklı bir görünüm kazanır. Kanama, enfeksiyon ve çekilme gibi durumların tamamen giderilmesine olanak sağlayan periodontal tedaviler, dişetlerine bağlı olarak gelişebilecek problemlerin de önüne geçer.
PERİODONTAL TEMİZLİĞİ
Tedavisi sırasında diş hekimlerinin talimatlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Tedavinin sonlanmasının ardından diş hekiminin yönlendirmesiyle günlük temizlik işlemlerine devam edilmesi önemlidir.