ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ (PEDODONTİ) NEDİR?
PEDODONTİST NE YAPAR?
Pedodontist çocuğun çene ve dişlerinin düzgün gelişmekte olup olmadığını kontrol altında tutmaktadır. Ayrıca, diş temizliği, florür uygulama, fissür örtücü, rutin diş bakımını ve çocuklar için birçok tedavi yöntemi sağlamaktadır. Pedodontistler, çocuklarda diş hekimi korkusu (dental fobi) oluşmamasını ve çocuklar için diş tedavisini keyifli bir süreç olmasını sağlarlar.
- Çocuğun çürük risk grubunu belirleyerek kişiye özgü koruyucu programlarını,
- Çocuğun beslenme alışkanlığını,
- Çocuğun çene ve diş gelişiminin düzenli ilerlemesini,
- Koruyucu ve durdurucu ortodontik tedavilerini,
- Özel ilgi gerektiren çocukların diş tedavilerini,
- Ebeveynlerin pedodonti hakkında, pedodontiyle ilgili tedaviler hakkında bilgilendirilmesi ve eğitilmesini,
- Çocukların süt ve daimi dişlerinde meydana gelmiş çürüklerin tedavilerini,
- Çocuklarda sıklıkla karşılaşılabilecek düşme veya kazalar sonucu meydana gelen travma almış ya da kırılan dişlerin tedavilerini,
- Çocuklarda diş sıkma ve gıcırdatma olarak tanımlana bruksizmin tedavisinde önerilen gece plağı uygulamasını,
- Spor yapan çocuklarda yaralanma ve kazalara karşı önerilebilecek koruyucu ağız plaklarının uygulanmasını,
- Çocukların diş eti hastalıklarından koruyucu tedavilerini,
- Çocuklarda kalıtımsal olarak meydana gelen problemlerin tedavilerini düzenlerler.
ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİNİN (PEDODONTİ) AVANTAJLARI
Çocuk diş hekimliğinin en büyük avantajlarından biri çocuklarla iletişimleri kuvvetli ve bu alanda uzman hekimler tarafından tedavilerinin yapılıyor olmasıdır. Alanında uzman diş hekimleri çocukların canlarını yakmadan tedavilerini yaparlar. Böylece çocuklar sıradan diş hastanelerindeki kasvetli ve korkutucu havadan etkilenmeden tedavi olmuş olurlar. Bu durum fobinin oluşmasını engeller ve çocukların ağız ve diş sağlığı bilinci kazanmasına olanak sağlamaktadır.
FİSSUR SEALANT
Süt ve daimi ve küçük azı dişlerinin çürümesinin önlenmesi için uygulanan koruyucu diş hekimliği yöntemidir. Dişlerin girintilerine akışkan kıvamlı dolgu benzeri bir materyal yerleştirilerek bu çukurcuklarda gıda ve bakteri birikiminin önüne geçilir. Oldukça kısa süren basit ve düşük maliyetli bir işlemdir. Özellikle daimi azı dişlerinde uygulanması oldukça önemlidir.
FLOR UYGULAMASI
Dişlerin güçlendirilmesi için uygulanan koruyucu diş hekimliği yöntemidir. Bir kaşık yardımıyla 1-4 dakika arasında alt ve üst çeneye uygulanan oldukça basit ve düşük maliyetli bir işlemdir. 6 ayda bir uygulanması yeterlidir.
SÜT DİŞİ ÇEKİMİ
Her bir süt dişinin belirli bir düşme yaşı vardır. Daimi diş tomurcukları çene kemiğinin içinde bulunmaktadır. Bu dişler oluşumlarını tamamladıkça (kökün 1/2sinden fazlası oluştuğunda) sürmeye başlarlar ve üzerlerindeki süt dişinin köklerinin erimesine neden olurlar. Bu süt dişleri alttan gelecek olan daimi dişlere rehberlik eder.
Bu nedenle bir süt dişinin çürük vb. nedenlerle erken çekilmesi alttan gelecek olan daimi dişin yerleşeceği boşluğun kapanmasına ve dolayısıyla çapraşıklığa neden olabilir. Eğer süt dişi tedavi edilemeyecek durumdaysa ve çekilmesi zorunluysa çekilen süt dişinin yerine “yer tutucu” adı verilen ufak apareylerin yerleştirilmesi gerekmektedir.
Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Tedavi Sonrası
Çocukların tedavi sırasındaki ve sonrasındaki streslerini azaltmak için genellikle onlara şekerli yiyeceklerin dışında balon, eğlenceli etiketler ve kitaplar verilir. En önemlisi sert ve sıcak yiyecek içeceklerin tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Uygulamaların ardından hekimlerin verebileceği ilaçların dikkatli olarak kullanılması gerekmektedir. Bunun dışında uygulamanın türüne göre hekimlerin verdiği talimatlara dikkat edilmeli ve çocuğun iyi bir diş sağlığına sahip olması sağlanmalıdır.