Hamilelik dönemi, anne adayları için son derece heyecanlı bir süreç olmasının yanı sıra hem fiziksel hem de ruhsal olarak değişime uğrayacakları, son derece hassas ve önemli bir süreçtir. Anne adayının vücudunda meydana gelen özellikle hormonal değişimler anne adayının vücudunu ve psikolojisini direkt olarak etkilemektedir. Bu hormonal değişimlerin neden olduğu durumlardan biri de vücudun bazı bakterilere karşı savunmasız bir hale gelmesidir. Buna bağlı olarak ise anne adayının kendisini ve bebeğini koruyabilmesi için ağız içi hijyenine son derece dikkat etmesi gerekir. Ayrıca hamilelik süreci boyunca anne adayının ağız ve diş sağlığına dikkat etmesini gerektiren farklı durumlar da bulunmaktadır. Bütün bu nedenlere bağlı olarak ise hamilelikte ağız sağlığı ayrı bir önem kazanmaktadır.

Yazımızda ise hamilelikte ağız sağlığı nasıl korunur konusuile ilgili olarak en çok merak edilen ve araştırılan sorular hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.

Hamilelik Ağız Sağlığını Nasıl Etkiler?

Hamilelik sürecinin başlamasıyla birlikte anne adayı için birçok soru işareti de beraberinde gelmektedir. Bu sorulardan biri de hamilelik sürecinin anne adayının ağız sağlığını nasıl etkilediği sorusudur. Hamilelik süresince anne adayının vücudunda birçok değişiklikler meydana gelmektedir. Bu sürecin ağız sağlığı üzerinde de etkileri bulunmaktadır. Bu konu hakkında araştırma yapan anne adayları ise bebeğin gelişimi sırasında kalsiyum ihtiyacının annenin dişlerinden sağlandığı ve bu yüzden de annenin dişlerinde dökülme meydana gelebileceği gibi doğru olmayan bir bilgi ile karşılaşırlar. Bu bilgi tamamen yanlış olmakla birlikte bebek gelişimi sırasında aslında ihtiyacı olan kalsiyumu annenin kemiklerinden karşılamaktadır. Ancak bu demek değildir ki hamileliğin ağız sağlığı üzerinde hiçbir etkisi yok. En önemli etkisi hormon değişikliklerinin dişler üzerinde plak birikimine neden olması ve bu durumun gerekli ağız bakımı sağlanmadığı takdirde iltihaba neden olmasıdır.

Diş Hekimine Ne Zaman Gitmelidir?

Hamilelikte ağız sağlığı ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de diş hekimine ne zaman gidilmelidir sorusudur. Anne adayı planlı bir hamilelik düşünüyor ise hamilelik süreci öncesinde diş hekimine giderek gerekli kontrolleri sağlayabilir. Ayrıca ağız sağlığının hamilelik sürecindeki önemli etkisini düşünürsek temizlik yaptırabilir. Ancak planlanmamış sürpriz bir hamilelik söz konusu ise ilk 3 aylık dönemde yani ilk trimester döneminde anne adayı diş hekimine giderek gerekli kontrolleri yaptırabilir ya da diş temizliği işlemleri yapılabilir. Gerek görülmesi durumunda ya da hamilelik sürecinde oluşabilecek diş plaklarına göre hamileliğin ilerleyen süreçlerinde de diş temizliği işlemleri yapılabilir.

Hamilelikte Ağız Sağlığı Nasıl Korunur?

Hamilelik Sırasında Yapılmaması Gereken İşlemler Var Mıdır?

Hamilelik sürecinde diş ve ağız sağlığı ile ilgili problem yaşayan anneler, genellikle yanlış bilgilendirmelerden dolayı bir diş hekimine gitmeye çekinirler. Bu süreç içerisinde genellikle acil bir durum olduğu zaman işlemlerin gerçekleştirileceği düşünülür. Ancak bazı durumlarda acil olmayan işlemler de hamilelik süreci boyunca gerçekleştirilebilir. Bu konuda diş hekimlerinin tavsiyesi yapılması gereken işlemlerin 4. ve 6. Ay aralığında yapılmasıdır. Anestezi ve ilaç verilmesi gereken işlemlerde ise kararı verecek olan kadın doğum uzmanıdır.

Dikkatinizi Çekebilir: Ağrımayan Dişe Kanal Tedavisi Yapılır mı?

Dişler Hamilelik Sırasında Daha Çabuk Mu Çürür?

Vücudumuzda bulunan hormonlarda meydana gelen değişimler vücudumuzda bulunan sistemleri ya da organları etkileyebilmektedir. Hamilelik döneminde östrojen ve progesteron seviyelerinde yaşanan artış ise ağız içerisinde asit oranının artmasına neden olarak plak oluşumunun da aynı şekilde artmasına neden olmaktadır. Bu yüzden hamilelik sürecinde ağız ve diş sağlığı ayrı bir önem kazanmaktadır. Eğer anne adayı dikkat etmez ise dişlerinde olması gerekenden daha hızlı bir çürüme söz konusu olabilir.

Sizler için bu yazımızda hamilelikte ağız sağlığı nasıl korunur? konusunu ele aldık. Daha fazla bilgi almak için internet sitemize göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir