Kanal tedavisi, dişin çeşitli nedenlerden dolayı iltihap kapması ve çürümesi halinde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Temel olarak dişin temizlenmesini ve içinin dolguyla kapatılmasını içerir. Kanal tedavisi, dişin içindeki dental pulpa denilen yumuşak damar-sinir uzantısının tedavisi amacıyla uygulanmaktadır. Dişin kronundan kök ucuna ve çene kemiğine kadar uzanan pulpa, zarar gördüğünde ve kendini iyileştirememesi durumunda ölür.

Pulpa ölümü ise genel olarak kırık bir diş ya da derin bir çürük olması durumunda meydana gelir. Bu durumda pulpaya ulaşan bakteriler enfeksiyona sebep olur. Enfeksiyonun tedavi edilmemesi durumunda ise kök uçlarında ve çene kemiğinde biriken iltihap dişin çevresindeki kemik dokusunda zarara neden olmaktadır. Ağrımayan dişe kanal tedavisi yapılabilir mi konusunun yanı sıra kanal tedavisi her dişe uygulanabilir mi ve tedavi sonrası ağrı da merak edilen konular arasında yer almaktadır. Eray Şahinsev Diş Polikliniği olarak bu yazımızda, dişe kanal tedavisi gereklilikleri ve sonuçları hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Kanal Tedavisi Her Dişe Uygulanabilir mi?     

Çürük dişler akut ya da kronik dönemde olabildiği için ağrımayan çürük dişe kanal tedavisi uygulanabilir. Bunun nedeni ise dişte ağrı olmaması sorunun sinsi bir şekilde ilerlediği anlamına gelebilir.  Bu durumda ise zaman kaybetmeden tedavi planlaması yapmak son derece önemlidir. Kanal tedavisi; travma, bakteri ya da derin diş çürüklerine bağlı olarak meydana gelen ve geri dönüşü söz konusu olmayacak şekilde sinir hasarı oluşan dişlere uygulanmaktadır.

Hastaların genellikle soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet, aşırı tepki ve zonklamadan şikâyeti olabilir. Bu belirtiler, sorunlu dişteki sinir hasarına dair işaretler arasında yer almaktadır. Tedavi edilmezse sinirlerin ölümü gerçekleşir. Ayrıca hastalar, dişin çevresindeki diş etlerinin şiştiğinden veya dişin ısırmaya karşı duyarlılık geliştirdiğinden şikayetçi olabilir. Bu tür bulgular dişteki sinirin çoktan öldüğünün ve apse denilen bakteriyel bir enfeksiyonun oluştuğunun göstergesi olarak kabul edilmektedir. Her iki durumda da dişteki sorunun giderilmesi için kanal tedavisi yapılması gerekir.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur mu?   

Kanal tedavisinden sonra hafif bir ağrı hissedilebilir. Ağrı genellikle kanal tedavisini izleyen 20-24 saat sonunda azalır. Diş hekiminin tavsiye ettiği ağrı kesicinin kullanılması ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra kanal tedavisinden sonra ilk 2 gece uyku sırasında başınızı yüksekte tutmanız gerekir.

Kanal tedavisi yapıldıktan sonra artık dişin içinde pulpa bulunmadığından dişte sıcak ve soğuk duyarlılığı olmaz. Kanal tedavisi uygulanan diş basınca ve çiğnemeye karşı hassasiyet gösterebilir ve nadiren de olsa ağrı yapabilir. Bu ağrı genel olarak operasyon sonrası görülen olağan bir ağrıdır.

Kanal tedavisiyle dişin sinirleri alındığından dişin ölü hale geldiğini söylemek mümkündür. Buna bağlı olarak kanal tedavisi yapılan dişin renginde zaman içerisinde yavaş bir değişim görülebilir Bunun sonucunda ise diş koyu bir renge kavuşur.

Kanal tedavisinin başarılı olduğundan ve dişin içinde yeni bir enfeksiyon geliştirmediğinden emin olmak için tedaviden sonra diş hekiminin belirttiği sıklıkta kontrollere gitmeniz gerekir. Tedaviden bir süre sonra doktor kontrolünü ihmal etmemek son derece önemlidir.

Eray Şahinsev Diş Polikliniği olarak, Estetik ve Dijital Diş Hekimliği alanında uzman hekimlerimiz ile sizlere hizmet vermek en temel amacımız. İlk muayene, sizinle tanıştığımız ve tedavi planının büyük bir kısmının oluşturulduğu önemli seanslardan biridir. Bu seansta sizinle genel sağlığınız ve ağız sağlığınızla ilgili bilgiler değerlendirir ve tedavi planını buna göre oluştururuz. Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir veya web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir