Son zamanlarda botoks kelimesini birçok farklı alanda sıklıkla duymuş olabilirsiniz. Botoks kullanımı ile gerçekleştirilen tedaviler son yıllarda özellikle estetik uygulamaları başta olmak üzere diş hekimliği gibi branşlarda da kullanılmaya başlamıştır. Özellikle bruksizm yani diş sıkma ve gıcırdatma tedavisinde en sık tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Ayrıca diş hekimliğinde gummy smile olarak bilinen ve gülümserken dişlerin ve diş etlerinin çok görünmesi durumunda da birçok kişi gülüş estetiği alanında botoks uygulamalarını tercih etmektedir.
Diş hekimliğinde botoks konusu ise son zamanlarda birçok kişi tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer alıyor. Yazımızda ise en çok araştırılan sorulardan olan botoks nedir, kullanım alanları nelerdir, diş hekimliğinde hangi alanlarda kullanılır ve diş hekimliğinde botoks uygulaması kalıcı bir tedavi midir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
Botoks Nedir?
Botoks ya da tıp dilindeki adı ile Botulinum toksini, Clostridium botulinum adındaki bakteriden elde edilen bir çeşit toksindir. Sinir uçlarında bulunan ve sinirler arasında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyerek sinirler ve sinirlerin uzandığı organlar arasında bulunan iletimi durdururlar. Botoksun yarattığı etki tam olarak bu iletimi durdurmasına dayalı olarak gerçekleşmektedir. Sinir iletiminin durması sinirin uzandığı organın işlevinin azalmasına veya tamamen durmasına neden olacaktır. Çünkü sinirler aracılığı ile uyarılmayan organ görevini yerine getiremeyecektir. Günümüzde birçok farklı alanda estetik ya da tedavi amacı ile botoks uygulamaları kullanılmaktadır.
Botoksun kullanım alanları nedir?
Botoks uygulamaları söz konusu olunca akıllara genellikle estetik uygulamaları gelmektedir. Ancak botoks sinir uçlarında iletimi kesme işlevi ile farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak, tıp alanında farklı branşlarda botoks kullanımı ile gerçekleştirilen tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Örnek verecek olursak şaşılık, aşırı terleme, yüz felci, tek taraflı yüz spazmı, migren, kas spazmı, diş gıcırdatma ve çene kasılması tedavilerinde botoks uygulamaları içeren tedaviler bulunmaktadır. Ayrıca botoks kullanımın son zamanlarda bu kadar popüler hale gelmesini sağlayan kozmetik alanında kırışıklıkların giderilmesi ve kırışıklığı geciktirici olarak kullanılmasıdır.
Diş hekimliğinde botoks hangi alanlarda kullanılır?
Diş hekimliğinde botoks kullanımı genellikle 2 kullanım alanında karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan biri diş sıkma olarak bilinen bruksizm ve bir diğeri de diş eti görünümün fazlalığı olarak kendini gösteren ve gummy smile adı verilen durumdur. Bruksizm yani diş sıkma ya da diş gıcırdatma özellikle son zamanlarda toplumun neredeyse yarısında görülen önemli bir rahatsızlıktır. Özellikle pandemi döneminde genel olarak bütün insanlarda stres düzeyinin artması da bu rahatsızlığın artmasındaki en önemli nedenlerden biridir. Çünkü diş sıkma nedenlerine bakıldığında en sık karşılaşılan nedenler stres, kaygı, depresyon gibi psikolojik nedenlerdir. Ağız ve çene sisteminde dişleri sıkmaya neden olan 2 kas bulunmaktadır. Bu iki büyük kas diş sıkma rahatsızlığı olan kişilerde daha kuvvetlenmiştir. Botoks uygulaması ile bu kasın işlevi azaltılarak sadece çiğnemeye yetecek kadar güce sahip olması sağlanır. Bu şekilde kişi dişlerini daha az sıkarak daha az zarar görür.
Diş hekimliğinde botoks uygulaması kalıcı bir tedavi midir?
Diş ve ağız sağlığı için botoks uygulamalar yaptıran kişilerin en çok merak ettiği sorulardan biri de diş hekimliği botoks uygulaması kalıcı bir tedavi midir sorusudur. Öncelikle botoks uygulaması ile yapılan hiçbir tedavi kalıcı değildir. Bu durum diş hekimliğinde yapılan botoks uygulamalı tedaviler için de geçerlidir. Botoks uygulamasının süresi 3 ile 4 ay arasında değişmektedir. Botoks tedavisine devam etmek isteyen kişilerin tekrar botoks uygulaması yaptırmaları gerekmektedir.
Dikkatinizi Çekebilir: Diş Sıkma Hakkında Bilinmesi Gerekenler