Diş sıkma (bruksizm) psikolojik nedenler sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Diş sıkması, hastanın TME (Alt çene eklemi) ve kaslarında çeşitli semptomlar oluşturur. Bu semptomlardan en bilindik olanları ise ağrı ve TME’den gelen klik sesidir.

Diş sıkması veya gıcırdatma, bilinç dışı yapılan bir hareket olduğu için uyku sırasında daha fazla yapılır. Hastaların çoğu bunun farkında olmazlar. Erken dönemde hafif ağrı şeklinde başlayan rahatsızlık önlem alınmazsa belli bir süre sonra ağzı açamayacak duruma gelinmesine neden olur. Bu nedenle diş sıkma neden kaynaklanır ve belirtileri nelerdir konusu son derece merak edilmektedir. Eray Şahinsev Diş Polikliniği olarak bu yazımızda diş sıkma hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaşacağız. 

Diş sıkma (bruksizm)

Diş Sıkma Neden Olur? Belirtileri Nedir?

Bruksizm (diş sıkma), antidepresan gibi bazı psikiyatrik ilaçların nadir görülen bir yan etkisi olarak veya strese bağlı olarak görülebilir. Benzeri bir şekilde sigara içmek, kafeinli içecekler, alkol tüketmek veya keyif verici ilaçlar kullanmak diş sıkma riskini artırır.

Uyku bruksizmi (diş sıkması) özellikle genetik olarak görülme eğilimindedir. Diş sıkması olan bireylerin ailelerinde de bruksizm geçmişi olması yüksek ihtimaller arasındadır. Bruksizm ile oluşabilecek çeşitli komplikasyonlar vardır. 

Birçok vakada diş sıkma, ciddi komplikasyonlara neden olmayabilir ancak şiddetli bruksizm dişlerde dolgu veya restorasyon yapılmasını gerektirecek kadar hasara, tansiyon kaynaklı baş ağrılarına ve çenede veya yüzde şiddetli ağrıya neden olabilir. Kısaca TME adı verilen temporomandibular eklemlerde (alt çene eklem) meydana gelen bozukluklar bireyin ağzını açıp kapama sürecinde kulağına bir tıklama sesi gelmesine sebep olur.

Diş sıkma (bruksizm)

Diş sıkmanın tedavisi var mıdır? Nasıl yapılır?

Diş sıkma; somatik olarak botoks, fonksiyonel olarak da eksik dişlerin tamamlanması ile tedavi edilir. Bunun nörolojik veya farmakolojik tamamlayıcı yöntemlerle tedavi edilmesi mümkündür. Bunlar aynı zamanda uyku bozukluklarının tedavisinde de temel tedaviler arasındadır. Psikolojik görüşmeler, diş sıkmasını hastaya anlatmak ve uyku hijyenini sağlamak için yapılan önerilerden oluşur.

Diş doktorları tedavide ağız koruyucu veya stabilize edici plakların dişleri ve çene eklemini hasardan koruyacağını söylemektedir. Bunun yanı sıra diş sıkmasında bu plak kullanımının kas aktivitesinde %20- %50 arasında artışa sebep olduğu görülmektedir. Sonuç olarak gece plakları diş ve doku hasarını önler. Gece kullanımı zor olması nedeniyle de %20’den az hasta plakları 1 yıldan fazla kullanır, geri kalanı ise düzenli kullanmakta zorlanır.

Dişleri sıkmak zararlı mıdır?

Diş sıkma, diş aşınmalarına yol açmaktadır. Diş sıkması devam ettiği sürece oral bölgedeki hasar daha da artar. Diş minesinde çatlaklar, dişlerde hassasiyet, mine kırıkları ve renklenme görülmesi mümkündür. Ayrıca uzun vadede diş sıkması sonucu kemik erimesi ve diş eti çekilmesi problemleri yaşayabilirsiniz.

Diş sıkma için hangi doktora başvurulmalıdır?

Diş sıkma ya da diş gıcırdatma alışkanlığı bulunan kişiler kesinlikle konusunda uzman iyi bir diş hekimine başvurmalıdır.  Diş hekiminin tedavisini aşan ve daha da ileri seviyeye ulaşmış olan diş sıkması sorunlarında da bir çene cerrahına görünmek son derece önemlidir. Bunun yanı sıra bazı durumlarda da protez uzmanları eklem tedavisi yapmaktadır.

Eray Şahinsev Diş Polikliniği olarak, Estetik ve Dijital Diş Hekimliği alanında uzman hekimlerimiz ile sizlere hizmet vermek en temel amacımız. İlk muayene, sizinle tanıştığımız ve tedavi planının büyük bir kısmının oluşturulduğu önemli seanslardan biridir. Bu seansta sizinle genel sağlığınız ve ağız sağlığınızla ilgili bilgiler değerlendirir ve tedavi planını buna göre oluştururuz. Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir veya web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir