Endodonti tedavisi ağrılı bir uygulama olarak görüldüğü için çoğu hasta tedavi sürecini ertelemeyi tercih etme eğilimi göstermektedir. Teknolojik gelişmeler ve modern teknikler sayesinde bu tedavi süreci, ağrısız bir şekilde olumlu sonuçlanabilir. Bilinenin aksine hastalar, kanal tedavisi sırasında ağrı hissetmemektedir. Ağrının hissedildiği durumlarda da bu ağrının bölgedeki enfeksiyondan kaynaklandığını söylemek mümkündür.
Kanal tedavisinin amacı hastaları rahatsız eden ağrıları sonlandırmak ve hastanın diş sağlığına kavuşmasını sağlamaktır. Bunun yanı sıra hastaların tedavi sürecini ertelemesi, diş kökündeki dokularda enfeksiyon oluşumuna sebep olabilir. Bu durum ise kemik ve diş kaybına yol açabilir. Eray Şahinsev Diş Polikliniği olarak bu yazımızda, kanal tedavisi hakkında merak ettiklerinizi sizler ile paylaşacağız.
Kanal Tedavisi Nedir?
Endodonti tedavisi olarak da bilinen kanal tedavisi, bir dişin enfekte olmuş veya hasar görmüş özünün (pulpa) çıkarılarak, dişin dezenfekte edilmesi sürecidir ve tekrar dolgu ile kapatılmasıdır. Dişin en iç kısmında yer alan pulpa, yumuşak bir çekirdek olarak düşünülebilir. Dişin kök ucuna kadar uzanan pulpanın içerisinde sinirler, kan damarları ve bağ dokusu bulunur. Dişin herhangi bir darbe sonucu çatladığı ya da derin bir çürüğün oluştuğu durumlarda, bakteriler pulpanın içine girerek burada çoğalırlar. Bu diş tedavi edilmezse, bakteriler ciddi bir enfeksiyon veya diş apsesine neden olur. Bunun sonucunda ise pulpa ölümüyle birlikte kemik veya diş kaybı olabilir. Böyle bir durumda çatlamış ya da çürümüş olan dişe kanal tedavisi uygulamak dişin kurtarılmasını sağlar.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi sürecinde çürük ve enfeksiyonun temizlenmesi, diş kanallarının şekillendirilmesi, kanalların doldurulması ve dişin tekrar işlevsel hale getirilmesi olmak üzere dört temel amaç bulunur. Dişin durumuna bağlı olarak tedavi bir ya da iki seans sürmektedir. İzlenen prosedür, diş hasarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Hissedilir Mi?
Tedavi sonrası ağrı hissedilir mi konusu oldukça merak edilen konular arasında yer almaktadır. Başarılı bir kanal tedavisi sonrasında da diş ağrısı olması muhtemeldir. Bu ağrı kısa süre içerisinde geçer. Ağrı geçmiyor ve gittikçe artıyorsa bu durum, tedavide bir problem olduğu anlamına gelir. Tedavi sonrasında ağrı azalmıyor ve artıyorsa vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurulması gerekir.
Dikkatinizi Çekebilir: Diş Eti Çekilmesi ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kanal Tedavisi Öncesi Neler Yapılması Gerekir?
Tedavisi tamamlanmadan önce dikkat etmeniz gereken birçok kriter vardır. Ağız ve diş sağlığında bazı tedaviler diğerlerinden daha hassas ve daha uzun sürebilir. Kanal tedavisi de bu tedavilerden biridir. Genellikle iki seansta tamamlanan kanal tedavisi bazı durumlarda bir veya üç seans kadar sürebilir. Lokal anestezi yoluyla gerçekleşen kanal tedavisi sonrası ağız bölgesinde birkaç saate kadar hissizlik olması mümkündür.
Kanal tedavisi uygulanan dişler, uzun vadede diş yoğunluğu değiştiği için kırılabilir. Böyle bir tehlike olmakla birlikte kanal tedavisi uygulanması gerektiği durumlarda uygulanmadığında diş kaybı yaşamanız mümkündür. Kanal tedavisi son çare olduğu için bu aşamaya gelmeden önce diş doktorunuza başvurmanız, dişlerinizi bu tür risklerden korumanıza olanak sağlar.
Kanal tedavisi hassas bir tedavi olduğu için dikkatli yapılmazsa hasta, aşırı ağrılı ve sıkıntılı bir süreç geçirir. Bu nedenle kanal tedavisi uygulayan diş hekiminin dikkatli çalışması son derece önemlidir.
Eray Şahinsev Diş Polikliniği olarak, Estetik ve Dijital Diş Hekimliği yanında endodonti alanında da uzman hekimlerimiz ile sizlere hizmet vermek en temel amacımız. Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ya da web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.