Diş sızlaması, kişinin günlük hayatını etkileyerek yaşam kalitesini düşüren, tedavi edilmesi gereken bir diş rahatsızlığıdır. Dişlerimiz, farklı katmanlardan oluşan bir yapıya sahiptir. Bu katmanların derinlikleri ve kalınlıkları ise diş tipine göre değişmektedir. Ancak pulpa adı verilen dişin en alt tabakasında, ağrıya karşı duyarlı sinir uçları bulunmaktadır. Bu sinir uçları farklı nedenlere bağlı olarak uyarıldığında diş sızlaması adı verilen his oluşur. Diş ağrısı ile karşılaştığınız zaman nedeninin dişinizde veya diş etinizde olan bir problemden kaynakladığını bilirsiniz. Ancak diş sızlamasına neden olabilecek birçok farklı faktör bulunmaktadır. Dişler Neden Sızlar? sorusuna cevap verecek olursak:

En sık görülen nedenler arasında yer almaktadır. Birçok insanın sıcak veya soğuk içecekler tüketirken hissettiği diş sızlaması diş hassasiyetinden dolayı görülmektedir.

Diş Sızlamaları Nasıl Geçer?

Diş sızlaması kişinin yaşam kalitesini etkileyebilecek bir rahatsızlık olduğu için nedenini belirleyerek geçmesini sağlamak son derece önemlidir. Ayrıca diş sızlaması başka diş hastalıklarının belirtisi olabileceği için de nedenlerinin belirlenmesi ayrı bir önem taşımaktadır. Diş sızlamasının geçmesi için diş hekimine gittiğinizde ise size ağrı ne zaman başladı, tam olarak neresi sızlıyor, ne kadar şiddetli şeklinde sorular sorabilir. Sonrasında ise diş sızlamasının nedenini tam olarak belirleyebilmek için gerekli muayeneyi yapacaktır. Diş sızlamasının nedenine bağlı olarak diş hekiminiz farklı tedavi uygulamaları önerebilir. Sizin için belirlenen tedavi planı ile diş sızlaması şikayetinden kurtulabilirsiniz.

Dişler Neden Sızlar?

Çürük olmadığı halde diş neden ağrır?

Diş sızlaması ya da diş ağrısı çeken kişiler çoğu zaman bu durumun nedeninin dişte bulunan çürük olduğunu düşünürler. Ancak diş sızlaması ya da diş ağrısı sadece diş çürümesine bağlı olarak gelişen bir durum değildir. Aksine diş sızlaması ya da diş ağrısı, ağız ve diş sağlığı ile ilgili herhangi bir hastalığın belirtisi olabilir. Çürük olmadığı halde bir diş şu nedenlere bağlı olarak ağrıyabilir:

Diş sızlaması kendi kendine geçer mi?

Diş sızlaması rahatsızlığı ile karşılaşan birçok kişinin en çok merak ettiği ve araştırdığı sorulardan biri de diş sızlaması kendi kendine geçer mi sorusudur. Bu soruya doğru bir şekilde cevap verebilmek için diş sızlamasının nedenlerini çok iyi bilmek gerekir. Çünkü diş sızlaması, ağız ve diş sağlığı son derece önemli olan enfeksiyon, apse, diş çürümesi gibi hastalıkların bir belirtisi ve sonucu olarak ortaya çıkan bir rahatsızlık olabilir. Bu yüzden diş sızlamasının kendi kendine geçmesini beklemek son derece ciddi tehlikelere neden olabilir. Özellikle de enfeksiyon durumunun da diş sızlamasına neden olabileceği unutulmamalıdır. Diş sızlaması hissedildiğinde en kısa zamanda bir diş hekimine muayene olunması gerekmektedir.

Günlük Ağız Bakımım Nasıl Olmalı?

Diş sızlaması ya da diş çürümesi gibi önemli ağız ve diş hastalıklarının önüne geçebilmek için mutlaka düzenli bir ağız bakım rutininiz olmalıdır. Diş bakımının en önemli olmazsa olmazı ise dişleri günde 2 kere mutlaka fırçalamaktır. Diş fırçalama ile etkili bir temizlik için ise seçtiğiniz diş fırçası ve diş macunu da son derece önemlidir. Ayrıca diş macunu ve diş fırçasının yanı sıra dişi ipi ile de düzenli temizlik yapılması ağız bakımı açısından son derece önemlidir. Böylece diş aralarında ya da yüzeyinde kalan besinler de etkili bir biçimde temizlenebilir.

Sizler için bu yazımızda dişler neden sızlar konusunu ele aldık. Daha fazla bilgi almak için internet sitemize göz atabilirsiniz.

Dikkatinizi Çekebilir: Diş Sıkma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir