Ağız ve diş bakımına yeterli özenin gösterilmemesi, yetersiz beslenme ve bazı hastalıklar sebebiyle diş etlerinde ortaya çıkan enfeksiyonlar, diş eti iltihabına sebep olabilir. Genel olarak bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan diş eti iltihabı, gingivitis olarak da bilinmektedir. Oluştuğu bölgeye göre değişen diş eti iltihabı, ağız hareketleri ve yemek yeme sırasında zorluk ve ağrıya neden olabilir.
Çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşen diş eti iltihabı, ağız hijyeninin tam olarak sağlanması dışında herhangi bir tedavi gerektirmemektedir. Bu sebeple diş etlerinde oluşan iltihaplanmaların tedavisi konusunda gereken hassasiyeti göstermelisiniz. Eray Şahinsev Diş Polikliniği olarak bu yazımızda diş eti iltihabı hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaşacağız.
Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Diş eti iltihabı hastalığı basit düzeyde olduğu sürece birçok insan tarafından fark edilemez. Bu iltihabın en yaygın şekilde görülen belirtileri ise aşağıdaki gibidir:
- Diş etlerinde hassasiyet, kızarıklık ve şişlik
- Beyaz renkli iltihap oluşumu
- Dişlerin fırçalanması veya diş ipi kullanımı sırasında kanama
- Diş eti çekilmesi
- Dişlerde sallanma
- Konuşma ve çiğneme sırasında ağrı oluşumu
- Sıcak ve soğuk besinlere karşı hassasiyet
- Ağız kokusu oluşumu
İlginizi Çekebilir: Diş Eti Çekilmesi ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş Eti İltihabı Nedenleri Nelerdir?
Diş eti iltihabı oluşmasının birçok sebebi vardır. Bunlardan birisi de tartar oluşmasıdır. Tartarın cep içerisine yerleşmesi diş eti iltihaplarının oluşumuna neden olur. Korunma yöntemi ise günde en az 2 defa dişleri ve dili düzenli ve etkili şekilde fırçalamaktır. Bunun yanı sıra her fırçalamadan sonra diş ipi kullanmanızı öneririz. Bazı durumlarda farklı nedenlere bağlı olarak da diş etlerinde iltihaplanma oluşabilir. Bu nedenlerden bazıları aşağıdaki gibidir:
- Sigara ve tütün
- Diyabet hastalığı
- Bazı ilaçların kullanımı
- Kırık dolgu
- Dişlerdeki yapısal bozukluklar
- Gebelik
- Genetik faktörler
Diş Eti İltihabı Türleri Nelerdir?
Diş eti iltihabı iki farklı tür altında incelenmektedir. İlki diş eti plağı ile indüklenen diş eti iltihabında plak oluşumu, sistemik faktörler, ilaç kullanımı ve yetersiz beslenme gibi nedenlere bağlı olarak gelişen gingivitlerin yer aldığı türdür. Plaklara bağlı olarak oluşmayan gingival lezyonlar ise ikinci türü kapsar.
Bu iltihaplara genellikle belirli bir bakteri, virüs veya mantar türü sebep olur. Genetik faktörler, alerjik reaksiyonlar, yara ve takma dişlere bağlı olarak gelişen ya da nedeni bilinmeyen diş eti iltihapları ise bu gruba giren diğer türlerdir. Hastalığın tedavisinin yapılabilmesi için diş eti iltihabı oluşumuna neden olan etkene göre hastalığın türü belirlenir.
Diş Eti İltihabı Teşhisi Nasıl Konulur?
Dişlerde hassasiyet, ağrı, şişlik ve iltihap gibi şikayetlerle diş doktoruna başvuran hastalarda diş eti iltihabı teşhisi, genellikle fiziki muayene sonucunda kolaylıkla konulabilmektedir. Fiziki muayenenin haricinde diş hekimleri tarafından daha önceden geçirilen diş operasyonları, tıbbi geçmiş ve semptomlar da dikkate alınır. Muayene sürecinde diş ve diş etleri, ağız ve dil kontrol edilir. Dişler arasında bulunan oyuklar ve diş cepleri de incelenir.
Derin ceplerin görülmesi durumunda kemik yapısının ve sağlığının gözden geçirilebilmesi için röntgen çekilmesi ve elde edilen görüntülerin değerlendirilmesi de söz konusu olabilir.
Diş Eti İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Birçok hastalıkta olduğu gibi diş eti iltihabında da hastalığın erken evrede teşhis edilerek gerekli önlemlerin alınması, tedavi başarısını önemli ölçüde etkiler. Bu nedenle daha ciddi diş eti hastalıklarının oluşumu ve diş kaybını önlemek mümkündür.
Diş hekimleri tarafından uygulanan profesyonel diş temizliği ve diş taşı temizleme işlemleri gerekli ise öncelikle bunların uygulanması son derece önemlidir. Böylece dişlerdeki tüm plaklar, tartarlar ve diğer bakteri ürünleri ortadan kaldırılır. Ağız ve diş yapısı ile uyumlu olmayan protezler, dişlerdeki yapısal bozukluklar ve diğer sorunlar bu şekilde çözülebilir.
Eray Şahinsev Diş Polikliniği olarak, Estetik ve Dijital Diş Hekimliği alanında uzman hekimlerimiz ile sizlere hizmet vermek en temel amacımız. Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ya da web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Diş Hassasiyeti Neden Olur?