Diş sağlığı, ağız sağlığı için son derece önemlidir. Bunun için diş kaybının yaşanmamasına dikkat edilmesi gerekir. Diş kaybı veya diş eksikliği durumunda hastalar için bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemlerden birisi de implant tedavisidir. Tek diş kaybı durumunda; dişin her iki yanındaki dişler korunarak, eksik diş yerine tek bir implant yerleştirilmesi mümkündür. Bir tedavi yöntemi seçerken, seçimde tedavi süresi ve prosedürün zorluğu düşünülmemelidir. Bunun yerine hasta için en uygun ve en iyi uzun dönem başarısı sağlayacak tedavinin seçilmesi son derece önemlidir. Dişlerin kesilmesi ileride bu dişlerde hassasiyete, pulpa nekrozuna ve neticede kanal tedavisine ve kaplama altı çürüklere neden olabilir. Bu nedenle diş eksikliği tedavisi hakkında detaylı bilgi edinmeniz gerekir. Eray Şahinsev Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak bu yazımızda, diş eksikliği sonucu diş eksikliği tedavisi ve diğer tedavi seçenekleri hakkında çeşitli bilgiler paylaşacağız.
İmplant nasıl yapılır?
İmplant tedavisi, diş eksikliği durumunda uygulanan bir tedavidir. İlk olarak hastaya lokal veya genel anestezi uygulanır. Hastanın acı hissetmemesi için yapılan anestezinin ardından implantın yapılacağı alan temizlenir. Bu noktada çekilmesi gereken diş varsa çekilir. İmplant hangi kemiğe yerleştirilecekse açığa çıkarmak için diş etine ufak bir kesik açılır. Daha sonra implant, diş kökü görevini üstleneceği için özel bir alet kullanılarak çene kemiği içine yerleştirilir. Ardından implant yerleştirilerek vidalanır. Diş etinin kesilen bölgesiyle implantın üzeri örtülür ve bölgeye dikiş atılır. Çene kemiğine yerleştirilen implantın kemikle bütünleşmesi için 2 ila 6 ay kadar beklemek gerekir. Bu süreç, yapay dişin sağlam bir temel oluşturabilmesi adına son derece gereklidir.
Dikkatinizi Çekebilir: Diş Eti Çekilmesi ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler
Titanyum diş kökleri çene kemiğine nasıl uyumlu yapılır?
Çene kemiğinin iyileşme süreci tamamlandığında, kaplamanın üzerine konacağı implant üstü kısmı (abutment) yerleştirmek için bir operasyon daha uygulanabilir. İmplantı görebilmek için diş etine yine ufak bir kesik atılır. Bu implant üstü kısmın (abutment) diş implantına takılması ile implant yeniden diş etiyle kapatılır ve diş etine dikiş atılır. Bu işlem için de iyileşme süreci 2 haftadır.
Diş etlerinin iyileşmesiyle birlikte implant üst yapısı kaplamayı yapmak için yeniden diş hekimine gitmeniz gerekir. Ağız ölçünüze uygun hizalama yapmak için ağzın kalıbı alınır. Bunun yanı sıra çene kemiği yeni bir dişi kullanabilecek güce erişmeden kaplama yerleştirilmez. İmplant üstüne sabit, çıkarılabilir veya ikisinin birleşimi olan hibrit protezlerden biri yerleştirilir. Bazı durumlarda diş hekimleri hangi dişin yenilendiğine de bağlı olarak kaplamanın şeklini ve ağza tam anlamıyla oturup oturmadığı kontrol etmek adına prova yapar.
Verilen karara göre implant üstü protez vidalanır ya da yapıştırılır. İşlemin tamamlanmasının ardından diş etlerinde ve yumuşak dokuda morarma ve şişme oluşabilir. İmplant tedavisi tamamlandıktan sonra diş etinin şişmesini önlemek için operasyonun yapıldığı bölgeye buz torbası uygulanır.
İmplant mı, köprü mü?
Diş eksikliği problemi olan hastaların diş olmayan kısmın yan taraflarındaki dişleri sağlamsa bunları bozmak istemezler. Bu durumda diğer dişlere zarar vermeyecek olan implant tedavisi tercih edilir.
İmplant işleminin yararlarından biri de köprü olarak kullanılacak başka diş olmasa bile diş tamamlama işleminin yapılabilmesidir. Bu tedavi yöntemini tercih eden hastaların dişlerinde doğal ve estetik bir görünüm oluşması da implantın avantajları arasında yer almaktadır.
İmplantın dezavantajları arasında çene kemiğinde implant yerleştirilmesi için yeteri kadar yer olmaması durumunda ek cerrahi gerektirme durumu yer alır. Bunun yanı sıra ekonomik açıdan köprü tedavisine göre daha maliyetlidir. Köprü tedavisi yapılırken dişlerin törpülenmesi gerekir. Bu durumu yaşamak istemeyen ve diğer dişlerine zarar verilmesini istemeyen hastalar implantın dezavantajlarını düşünmeden implant tedavisini tercih eder.
Eray Şahinsev Diş Polikliniği olarak, Çene Cerrahisi, Estetik ve Dijital Diş Hekimliği alanında uzman hekimlerimiz ile sizlere hizmet vermek en temel amacımız. Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ya da web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.