Dişlerinizde veya diş etlerinizde zonklama, ağrı ya da sızı hissediyorsanız muhtemelen diş apsesi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Diş ve ağız hastalıkları arasında en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biri olan diş apsesi, kişinin yaşam kalitesini düşüren ve bu yüzden de en kısa sürede gerekli tedavinin uygulanması gereken rahatsızlıklar arasında bulunuyor. Ayrıca diş apsesi rahatsızlığı gerekli tedavi yöntemleri ile tedavi edilmediği takdirde insan sağlığı için tehlikeli hale gelebilecek rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. 

Diş apsesi rahatsızlığını en basit şekilde tanımlayacak olursak ise dişlerde veya diş etlerinde meydana gelen ve bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen irin oluşumu olarak tanımlayabiliriz. Vücudun herhangi bir kısmında enfeksiyona bağlı olarak oluşan irin birikmelerine apse denmektedir. Dişlerde veya diş etlerinde oluşan apseler ise diş apsesi olarak tanımlanmaktadır. 

Diş Apsesi Belirtileri

Diş apsesi dişte veya diş etinde gelişen enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan bir semptomdur. Vücudumuzda oluşan bütün enfeksiyonlarda olduğu gibi diş ve diş etlerinde oluşan enfeksiyonda da yani diş apsesinde de bazı belirtiler söz konusudur. Bu belirtiler rahatsızlığın şiddetine göre kişiden kişiye değişkenlik gösterse de genel olarak benzer belirtilerdir. En sık görülen diş apsesi belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Bu belirtilerin hepsi aynı anda görülebileceği gibi hastalığın şiddetine göre bir veya birkaçı da görülebilmektedir. 

Apseler Nasıl Teşhis Edilirler?

Dişlerinizde veya diş etlerinizde enfeksiyon oluşumu yani diş apsesi söz konusu ise ve belirtiler de görülmeye başlamış ise en kısa sürede bir diş hekimine başvurmalısınız. Diş hekimi diş apsesi oluşumunu teşhis edebilmek için öncelikle size ağrıyı nerede hissediyorsunuz ne kadar yoğun bir şekilde hissediyorsunuz soruları sorabilir. Aynı zamanda bir yandan da ilk muayeneyi gerçekleştirecektir. Diş apsesi teşhisinin kesin olarak konmasını sağlayan ise çekilen röntgendir. Elde edilen röntgen görüntüsü ile diş apsesinin nerede 

oluştuğu, ne kadar yayıldığı ya da mevcut durumu ile ilgili detaylı bilgiler elde edilmektedir. 

Diş apsesi nasıl boşaltılır?

Diş apsesinin boşaltılması için zaman zaman apse drenaj işlemine başvurulabilmektedir. Diş drenajına ihtiyaç duyulan tedavi yöntemlerinde öncelikle apsenin bulunduğu bölge lokal anestezi uygulanarak uyuşturulur. Hastanın acı hissetmemesi ve bölgenin tam olarak uyuşmasını sağlamak için anestezi sonrası yaklaşık  5-10 dakika kadar beklenir. Sonrasında ise hastaya iyot ya da klorhexidin solüsyonu verilerek ağzını temizlemesi sağlanır. Diş apsesinin bulunduğu kısım artık işleme hazırdır. Tespit edilen diş apsenin olduğu bölgeye uygun olarak bir kesi açılır ve içerisinde bulunan iltihabın tamamen akması sağlanır. İltihap boşaltıldıktan sonra ise bölgeye serum fizyolojik uygulanarak bölge tamamen temizlenir. 

Diş Apsesinin Tekrar Etmemesi İçin Neler Yapabilirim?

Diş apsesi rahatsızlığı yaşayanların en çok merak ettiği sorulardan biri diş apsemin tekrar etmemesi için neler yapabilirim sorusudur. Öncelikle tedavi sonrasında iyileşme sürecinin sorunsuz bir şekilde atlatılması için doktor tarafından verilen ilaçların kullanımı son derece önemlidir. Ayrıca tekrar apse oluşumunun önüne geçebilmek için düzenli ağız ve diş bakımı ihmal edilmemelidir.

Diş Apsesi

Dikkatinizi Çekebilir: Endodonti tedavisi Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir